Nästa vecka börjar jag ultraljudskurs i Uppsala.
De delar av inläsningsmaterialet som finns på youtube har jag samlat i en spellista
Olika Modes
M-mode
Du ställer in en riktning / vertikal linje i bilden som du vill se, under får du en r(t) -graf.
- pleural shift
- vena cava inf
- fetal heart sound
Doppler
BART - Blue Away Red Towards
Pulse wave - Blodflöde.
Continous wave - Klaffar, stenoser, regurgitation.
Tissue doppler - TDI. Muskler.
Artifakter
Källa: Jumpstart POCUS: Artifacts - YouTube)
Hela grunden till att ultraljud fungerar beror på att ljud åker olika lätt genom olika material:
- Hårda saker skapar skuggor - an-echoic shadowing.
- Luft är ultraljudets främsta fiende. (I bilden till vänster, till höger hur en sten skulle se ut.)
- Time Gain Compensation: ett sätt att kompensera för att bilden blir mörkare (tappar i styrka) ju djupare signaler går.
- TGC kan ge upphov till Posterior Acoustic Enhancement. Det kan justeras med “near / far gain”
- Kantfenomen.
- Eko, ljudvågen kan studsa fram och tillbaka mellan en yta och probens yta, ger upphov till A-lines - horisontella linjer.
- Spegling. Oftast nämnd ihop med diafragma, där det faktiskt är ett bra fenomen då det betyder att det inte finns vätska lungsäcken (då skulle speglingen inte ske).
- Resonans - hyper echoic shielding . Ljudvågen får något att börja vibrera (oftast metall eller plast). Här pga mitralisprotes av metall.
- B-lines - Vertikala linjer. Ses vid lungödem och vätska i lungparenkymet, då det kräver närvaro av både luft och vätska. Vätskepartiklarna i luftbubblor börjar vibrera av ljudvågorna, och studsar mot kanterna på sidan där det finns normal luftförande lunga.
- Anisotropi. (Jag tycker inte namnet är riktigt rätt, då det betyder att något inte har samma materialegenskaper åt olika håll). Ett fenomen som beror på att samma objekt i kroppen ger upphov till olika starkt eko beroende på med vilken vinkel ljudvågen träffar den. Gäller främst muskler, senor och nerver. Risken är att ett mörkt område misstolkas som vätska/ödem när det inte är det. Kan korrigeras genom att vinkla proben. Bilden visar flexorsena i handen där den högra delen först är mörk pga att vinkeln blir annorlunda, men när proben vinklas ser man att den delen av senan har samma utseende som den vänstra.) )